Boğaziçi Üniversitesi’nde Kaçak Düğün

 Okulumuzun bir öğrencisi 14 Haziran Pazar akşamı Kennedy Lodge’da, tüm ülke çapında Covid 19 önlemleri kapsamında nikah ve düğün organizasyon yasakları devam ederken kokteylli nikah organizasyonu yapıldığının fotoğraf ve videolarla kanıtlarını okuldaki öğrencilerin Facebook grubuna attı. Covid 19 önlemleri kapsamında ülke çapında 15 Hazirana kadar toplu nikah törenleri ve organizasyonlarını yasaktı, 15 hazirandan sonra sadece belediyenin nikah salonlarında kısıtlı sayıda misafirle nikahların kıyılmasına izin vardı. Dışarda yapılan düğün organizasyonları 1 Temmuz’dan sonra mümkün oldu.

 Tesisin resmi olarak kapalı olması bahanesiyle maaşları ödenmeyen personele bu organizasyonda çalışmaları için elden kayıtsız bir ödeme teklifi yapılmış. İşçiler bu durumu reddedip çalışmaması üzerine dışarıdan işçi getirilmiş. Yani resmi olarak kapalı bir yerde bu işçiler yasadışı çalıştırılmış.

 Okulumuzdaki öğrencilerin ve emekçilerin sağlık açısından riske atılmasını mı işaret etsek, işçilerin orada yasadışı çalıştırılmalarını mı göstersek bilemedik. Boğaziçi yönetimi okulumuzda Sosyal Tesis İşletmeleri’ni(TİS), resmi olarak kapatıp işçilerin 4 aydır ücretini ödemez iken, belirsiz kişilerin düğününe ev sahipliği yapmak için yasaları unutmuşa benziyor. Hem Sosyal Tesis işçilerinin maaşları ödenmiyor, hem de pandemide işşizlik krizinden yararlanılarak hem okulumuzdaki, hem de dışarıdan getirilen emekçiler yasadışı çalıştırılmaya zorlanıyor! Üzerine resmi olarak kapalı bir binada herkesin sağlığı tehlike atılarak düğün yapılıyor.

 Boğaziçi Yönetimi yasadışı çalıştırılan işçiler ve bu düğün organizasyonunun nasıl yapıldığı hakkında derhal bir açıklama yapması gerekiyor.

Boğaziçi öğrencisinin yazdığı bildiriyi olduğu gibi aşağıda paylaşıyoruz:

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KANUNLARA AYKIRI MI HAREKET EDİYOR?

14 Haziran Pazar akşamı Kennedy Lodge’da, tüm ülke çapında Covid 19 önlemleri kapsamında nikah ve düğün organizasyon yasakları devam ederken kokteylli nikah organizasyonu yapılmıştır. Boğaziçi Üniversitesi yöneticileri ve nikah memurunun bağlı olduğu ilgili belediyenin cevaplaması gereken bazı sorular vardır:

1) Covid 19 önlemleri kapsamında ülke çapında 15 Hazirana kadar toplu nikah törenleri ve organizasyonlarının yasak olduğu bilinmektedir. Bu tarihten itibaren de sadece belediyenin nikah salonlarında kısıtlı sayıda misafirle nikahların kıyılmasına izin verilmiştir. Ayrıca dışarda yapılan düğün organizasyonları da 1 Temmuz itibariyle serbest bırakılmıştır. Bu bilgiler ışığında okul yönetiminin ve ilgili belediyenin bakanlık genelgesini hiçe sayarak, halk sağlığını tehlikeye atan bu organizasyonu düzenlemesi ve düzenlenmesine yardım etmesinin açıklaması nedir?

2) Kampüsün ana bileşenlerinden olan öğrencilerin ve mezunların girişinin yasak olduğu bu tarihte üniversitede kanunsuz nikah organizasyonu düzenlenmesi hangi amaca hizmet etmektedir?

3) Buddyde daha önce postu paylaşılan Sosyal Tesis İşletmeleri(STİ)
çalışanlarının uğradığı haksızlıktan bildiğiniz üzere Kennedy’nin de bağlı olduğu tesisler 17 Temmuza kadar kapalı ve çalışanları ücretsiz izindedir.
– Buna göre resmi olarak kapalı bir tesiste organizasyon nasıl düzenlenir ve bu işin muhasebesi nasıl tutulur?
– Organizasyondan elde edilen gelirle 4 aydır maaş alamayan işçilere bir ödeme yapılmış mıdır? Yapılmamışsa bu gelir nereye gitmiştir?
– Tesisin resmi olarak kapalı olması bahanesiyle maaşları ödenmeyen personele bu organizasyonda çalışmaları için elden kayıtsız bir ödeme teklifi yapılmıştır. İşçiler bu durumu reddetmiştir ve çalışmamıştır. Bunun üzerine dışarıdan işçi getirilmiştir. Resmi olarak kapalı bir yerde bu işçiler nasıl çalıştırılmıştır ve sigortaları nasıl ödenmiştir?

4) Son olarak, kanunlar önünde herkesin eşit olduğunu düşünerek şu soruyu sormak gerekiyor: Bu nikah organizasyonun sahipleri olan (imtiyazlı) kişiler kimler ki herkese yasak varken resmi bir kurumun içerisinde, belediyenin nikah memurunu çağırıp bu organizasyonu yapabiliyorlar?