Rabia Naz’a Ne Oldu -İnci Gürkan

 Rabia Naz Vatan 2018 yılında evinin önünde yaralı bulunduktan sonra yaşamını yitirmişti. Gazeteci Metin Cihan’ın haberi sayesinde olay Türkiye gündemine yerleşmiş ve baba Şaban Vatan’ın iddiaları ile şüpheli ölüm birçok soruyu akıllara getirmişti. Bu kadar soru işaretine, AKP iktidarı tarafından karartılmaya çalışılan delillere karşı geçtiğimiz günlerde savcılık, Rabia Naz’ın öldürüldüğüne dair kanıt olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Şüpheli ölüme, cinayet değil intihar denildi. Katiller korunarak, cinayetin üstü kapatılmaya çalışılıyor.

Ne Olmuştu?

Henüz on bir yaşındaki Rabia Naz Vatan Giresun’un Eynesil ilçesinde  12 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde yaralı bulunduktan sonra yaşamını yitirmişti. Rabia Naz’ın şüpheli ölümü gazeteci Metin Cihan’ın haberi sayesinde, Türkiye gündeminde yer edinmişti. Metin Cihan, ailenin sesinin duyurulmasına yardım etmişti. Kayıtlara intihar olarak geçen ölümün arkasından ilmek ilmek olayın izini süren, kızı için mücadele eden bir baba vardı. Nitekim birçok kanıta, görgü tanığına, baba Şaban Vatan’ın pek çok iddiasına ve adli tıp raporuna rağmen cinayetin üstü kapatılmaya çalışıldı; intihar etti, yüksekten düşerek öldü denilerek araştırmamakta ısrar ettiler ya da bir şekilde araştırmaları sonuçsuz bıraktılar. Baba Şaban Vatan, kızının intihar etmesine olanak olmadığını, bir aracın çarpması sonucu hastaneye götürmek yerine, evine yakın bir metruk evde kanıtlar temizlenerek evinin önüne bırakıldığı iddiası ile gündeme gelmişti. Kızının ölümünün peşine düşen babaya akli dengesinin yerinde olmadığına dair kanaat getirilerek raporlar hazırlandı, gözaltına alındı, zorla ruh ve sinir hastalıkları hastanesine kapatılmaya çalışıldı. Gazeteci Metin Cihan da  o dönemde baskılara dayanamamış ve yurt dışına çıkmak zorunda kalmıştı.

Neden cinayetin üzeri örtbas ediliyor? Çünkü olayın perde arkasında iktidar mensuplarının ta kendisi var. İktidarıyla, emniyetiyle, bakanıyla, savcısıyla el birliği ile cinayet örtbas edilmeye çalışılıyor. Şaban Vatan’ın araştırmaları sonucunda kızına çarpan, görgü tanıklarının doblo olarak tarif ettiği araç, Eynesil Belediye Başkanı’nın yeğenine ait. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün olayın üzerini kapattığına dair güçlü iddiları vardı Şaban Vatan’ın. Sonucunda ise baba Şaban Vatan’ın gözaltına alınıp, hastaneye kapatılması için uğraşıldı, mücadele direnci kırılmaya çalışıldı. Olay araştırıldıkça iktidar mensuplarının örtbas etmeye çalıştıkları cinayetin izleri,  çorap söküğü gibi gelecekti, geldi de. Bu süreçte kamuoyu da davanın takipçisi oldu. Dava üzerinde kamuoyu baskısı güçlü faktör olarak rol oynadı.   Nitekim verilen takipsizlik kararı ile dosyanın kapanması da tesadüf değil. Görüyoruz ki Şaban Vatan’ın söylemleri sadece iddialardan ibaret değildi.

Giresun Başsavcılığı kamuoyunu  bilgilendirmek adına basın açıklaması yaptı. Açıklamada; Rabia Naz Vatan’ın düşmesinde herhangi bir kişinin kasten ya da taksirle sebep olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığına, bu yönde delillerin olmadığını belirterek “Rabia Naz Vatan’ın evinin çatısından düşerek vefat ettiği kanaatine varılmıştır.” ve ” Başka bir kişinin kusuru tespit edilemeyen olay hakkında 16 Temmuz 2020 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir.”  ifadelerini kullanarak Rabia Naz Vatan’ın ölümü hakkındaki soruşturmanın tamamlandığını belirtti ve dosyayı kapattı. 

11 yaşındaki bir çocuğunun tek başına intihar girişimi bile şüphe uyandırırken, birçok delile, görgü tanığına, ailesinin beyanlarına rağmen tam olarak nasıl öldüğü aydınlatılmadan dosya kapatıldı. Tek isteği kızının ölümünü aydınlatmak olan aile görmezden gelinip sindirilmeye çalışılıyor. İktidarın ve yakınlarının üzerini örtmeye yeltendiği ilk cinayet bu değildi. Yüzlerce şüpheli kadın, çocuk, emekçi  ölümleri aydınlatılmadan takipsizlik kararı ile sonuçlandı. Adaleti, paranın ve iktidarın sağladığı bu kararı kabul etmiyoruz. Ne zaman ki karartılmaya çalışılan davalarla ilgilli toplumsal muhalefeti yükseltebiliyoruz işte o zaman bu davalarda sorumluların yargılanması için basıncı sağlamış oluyoruz. Şaban Vatan’ın da talep ettiği gibi soruşturma dosyasının tekrar açılması ve cinayeti işleyenlerin yargılanması şarttır. Şüpheli ölümler aydınlatılana kadar mücadelemiz sürecek!